UP TRAFFIC

Thursday, 30 September 2010

keep avoiding them..ok?

bismillahirahmanirahim...
salam...
hri nie sye nk kongcikan dgn readers2 sekalian tntng satu email

tajuk: bloody hand~

For your information. ( Very Urgent )

If you see a guy (especially Indian) who rides a motorbike with a
bloody hand knocking on your window demanding you to stop and asking
for tissue paper to clean the blood when you are driving a car,
remember DO NOT stop the car at all. Even if he damages your car or
holds the side mirrors tightly, DO NOT stop the car but drive directly
to the nearest police station. This kind of criminal tactics have been
reported in about 40 cases in Seremba n, K. Lumpur, Shah Alam, P.Jaya
and Klang Town police stations (actually around the whole country).

These guys are mainly Indian gangsters, They work in a group and dare to
commit this crime even in crowded areas where nobody will dare to stop
the car to help you. The main purpose of this dirty tactic is to rob
you and/ or even commit rape if you are female driver driving alone.
Please forward this message to the people you care about.

Dr Jeyashree Srinivasan
Island Hospital
Tel: +6012-4308125 +6012-4308125 +6012-4308125 +6012-4308125

credit to aida

BICARE SYE: x tahu kesahihan email ini...just nk kongsi2 jer..



Saturday, 25 September 2010

entri tertunda:klu nk pesan..SAY IT CLEARLY OK!

bismillahirahmanirahim...
salam...

post kali ini sngt pendek...
tpi padat..aha...
xder pape..
just nk kongsi ape yg berlaku smlm..

begini ceritanye..
smlm kwn kluar jln2 ke angsna...

then satu text msg sye bgi kat dye..
kedengaranye begini..

sye: "fana jdik ke gi jln2?" (tnye sbb ingtkn dyeorng x jdik gi jln2 sbb sye xnk ikot..hehe)

fana: "jdik.."

sye: "jln mane jer"

fana: "kat angsana nie.."

sye: "nk pesan mknn panas..leh?"

fana" nk mknn pns ape?"

(wah..dlm hati dah gembira sbb leh kirim beli mknn..)

sye: "erm..fana belikan kite nasi goreng kunyit 2 bunkus leh?"

fana: "nak beli kat mane? kite x tau sngt lah tempat nie.."

(aduyai..hati dh sedey blk da...sbb ingt kn dye tau..T_T)

sye: "ala,fana gi kat foodcourt lua tue..yg time kite gi..

fana: kite x reti la..

(sye dan kwn lgi sorang start untuk berkire2 mkn KFC pulak oleh kerane fana x reti jln di angsana..sigh!)

sye: klu order KFC leh?

fana: erm..bleh lar...kite pun nk ke KFC..

(berbunge2 dah hati..hee)

sye: kite nk set yg ader nasi tue satu+ala carte(pocketful)+wedges kecik satu..

fana:ok2..

beberape minit lps tue..fana tepon sye...

fana: hah..nk ape td?

(dlm hati rse dah blur2..eh..bukan ak dah bgi msg ke? erm..mngkin dye xphm kot..)

sye: kite nk set yg ader nasi tue satu..nmpk x set yg bernasi tue?

fana: yg mane? huhu

sye: alar..cube fana tgk btol2...

fana: hah..nmpk2..nk yg aner?

sye: nk yg set jimat..5ringgit lbh tue..

fana: owh..ok2...

sye: fana..aym nnti pilih yg isi ea?

fana: ok2...

sye: eh..jap2..jgn lupe bli wedges..yg kecik..hehe...

fana: ye2...

ok...pk dah settle bab order2 nie..

bile fana blk bilik jer...dlm hati dah curious..
"asal bnyk sngt kotak kfc dlm plastk tue?"

sye: wah..KFC smpai dah..fana,kite nyer n aida punye yg mane?

(fana mengeluarkan kotak KFC..dan ckp..
fana: yg nie aida punye..yg ader nasi ngan aym..-set rm5.90...
yg nie nasi extra..lina punye (EH JAP..BILE MSE KITER SUWUH BELI EXTRA NASI?)
yg nie wedges kecik yg lina nk (ku lihat hanye ader wedges,tanpe adeer cheese...T_T)
yg nie aym isi yg lina nk-2 ketol (dlm hati: biler mse pulak ak nk aym extra nie..huhu)

erm.. moral of the story nyer
klu nk order..PLEZ SAY IT CLEARLY..ok? aha...

BICARE SYE: nsib baik dye x bwk blk kasut wedges




Thursday, 23 September 2010

'sistem security' xbetol or sye yg pemurah?

bismillahirahmanirahim...
salam semua...
korang sihat?
msti sihat2 belake semua...

klu yg x berape nk sihat..
sye doakan semoga sihat kembali..
klu bru rse kurang sihat....
eh!
bnyk pulak sOngeh! aha~

GADGET2~

ok...
kenape tjuk tue kedengarannye mcm tue?
sbb..sye punye mslh sekarang...
mslah sye ialah...
sye kurang nk beri perhatian dalam menjage barang2 penting atau gadget2 yg terdapat dlm blk sye...
walaupun alhmdulillah sekarang kesemua yang sye sebutkan tdi msih dalam keadaan baik..
tpi kekadang tue ader TERBIT sedikit perasaan bimbang+cuak+xtentu arah..
dan sebagainye...

siyes!
mane xnye...
sepanjang aras nie..
member2 selalu meng'aktiv'kan SISTEM SECURITY mereka..
contohnye..:
> nk gi blk air kunci pintu...
> nk gi blik kawan kunci pintu..
> nk gi bsuh pinggan kunci pintu..
> nk gi bsuh tngan pun kunci..

huhuhuhu...

tpi sye n rumate slumber derk jer...
(tpi klu nk kluar lame+nk gi kls+nk gi mkn tue kiterorng kunci blk lar...^_^)

agk2 korang kami punye mslh nie normal ke x ek?
huk2...
adekah system kami bleh di kategorikan sbgai "unsecured security" hehe =)
atau kami sEbenarnye sedang CARI PENYAKIT..haha..

BICARA SYE:mcm mane klu sye ckp yg sye dan rumate percye dengan kejujuran jiran2 seAras? hurmmm....-_-




p/s: tenet lembap...xdpt nk upload gmbr2 dri pkcik google...huhu

Monday, 20 September 2010

selitan tazkirah~

bismillahirahmanirahim...
salam...
lme sungguh x menjengah blog yg x seberape ini...
huhu
berkali2 niat di hati ingin menyampaikan sedikit info yang terdapat kat majalah2 yang sye bce..
tetapi ketiadaan mse yang sesuai untuk menghadp blog ini..T_T

bideo di bawah ini hnye untuk di kongsi semata2 bersame2 para blogger sekalian...
di harapkan bideo ini boleh di jadikan peringatan buat diri sye mahupun buat diri korang sekalian..



video

BICARA SYE: hayati bideo ini sebaiknya..

p/s: td pgi 'tuang' kelas..sbb got heavy fever..huhu



Wednesday, 15 September 2010

berhati2 bile..

bismillahirahmanirahim..
salam semuanye..
watpe tue?
ngah rye ea? ^_^

di rye yang kedua tahun nie..
akan sye kenang smpai biler2..
sbb time beraye umah orang bleh blackout pulak..

erm..
mengapa tjuk kali ini "berhati2 biler..."
msti lar ader sbbnye kan..

sblum tue..
nk listkan PRECAUTION STEPS yg korang kene ambk b4 ambk sebarang ubat-ubatan...

nk di jadikan cerita..
time hari rye ketiga beraye kat umah sedare di JB...
di takdirkan diri nie x berape nk sihat..
rse mcm mabuk jer dlm kete..(kete bwk lju sngt kot..)

so rse nak vomit...
rse pening lar..
semua2 lar...
so setibenye sye di rumah sedare...
sedare pun bagi ubat painkiller utk di makan...
(kononnye utk beri kelegaan)


PRECAUTION STEPS yg PERTAMA:

> JGN ambil sembarangan ubat..

PRECAUTION STEP yg KEDUA:

> LIHAT label ubat tue betol!

PRECAUTION STEP yg KETIGA:

> sile PASTIKAN DIRI TIADA ALAHAN dengan ubat tersebut

klu ade alahan..
mungkin anda akan jadik begini...

swollen eyes..

bengkak due2 belah mate...
nk di jadikan cerita lgi..
sedare tue bgi 2biji painkiller...
1 untuk mkn..
1 lgi utk spare jer...

tapi..
telinge ni x berape nk dengo sbb da pk lain jer...
gi lar telan 2 2 biji..
maunye x due2 mate bengkak...
(mcm kene tumbuk pun ader...@_@)

siyes!
bengkak giler...
sepet giler mate...
di sebbkn time tue dah otw nk ke pontian..
jdik gi lar hspital sne jer...

so,sempat jugak merase katil hspital tu...=)
sbb kene msuk air n ambk darah...T_T

nk wat mcm mane..
nk baik..
nk x nak kene ddk hmpir2 2 jam lar jugak kat sne..huhu

tp skrng alhmdulillah dah baik ckit...
bengkak pun dah kurang...
dah leh jln2 da..
huhu...

moral of the storynye..
hargailah penglihatan yang telah DIPINJAMKAN ALLAH kepada kite ini...

BICARA SYE: bru blk dri berye umah cikgu2 sekolah rendah..=)



Saturday, 11 September 2010

di hari rye yang kedua..

bismillahirahmanirahim...
salam semua...
korang ape khaba semua?
msti tngh beraye sakan..
kan..kan..kan..?
hehe..

xkisahlar..
yang penting bulan rye nie..
eloklah kite berkunjung ke rumah saudara mara kite..especiallynye..
rumah kawan2..
rumah jiran2 jgn lupe pulak yer..ngeh3

ok..
rye kedua nie..
sye ngan femeli gi beraye...
alhmdulillah..
sari satu destinasi ke satu destinasi selamat sampai semuanye...

ape yang sye lihat..
bnyk 'fenomena2' sepanjang perjalanan nie...

dlm perjalanan..
sye ader ternmpk sekeluarge orang melayu ddk di kedai makan orang cine...
mkn or x..sye xpasti..
waallahualam..

erm..
mngkin time rye nie kdai2 mkn orang melayu x bukak..
tue yg tumpang skjp kat ctue kot..(bersangke baik ye korang)

erm..
rye kedua nie..
rye kat umah sedare seblh ayh..
kat kota tinggi..
kat felda lok heng timur..

smpai sne dah nak tngh malm...
jalan nk msuk ke felda tue sngt jauh..
dan spanjang perjlnn tue lar xder lampu jalan..
cuak gile..!
tpi nsib baik dtg satu femeli..
klu tkot pun tkot rmai..ki3

pengalamannye...
time seronok berbual2(lps dah smpai)
tibe2 blackout...
whoa!
terkejut lar jugak..
satu felda kot blackout..

nie msti kes dak2 main mercun dan attack kat pencawang kot...
abes blackout!
dah blackout..line handset pun xder..
celcom lar..
mxs still ader lgi..
cyalah mxs!hehe

xkisahlar..
yang penting lps tue ade api blk..
line pun ader blk lar...=)

erm..
bukan ape..
pengajarannye kat cnie..
kite kene bersyukur...
sbb kite yang x ddk felda nie sudah ader lampu2 jln...
senangnye cite ader elektrik...
ade bekalan air..
ader tempat tinggal yang sempurna..
insyaAllah...
bersyukur dgn nikmat yang telah Allah berikan nie...
jgn merungut..!
jgn mengeluh..!
(peringatan wat diri sendiri..)

ape2 pun..
smbutlar hari rye ini dengan penuh kesederhanaan...
ingtlah kesusahan yang di hadapi oleh orang lain..
doakan mereka semua sihat belake...

bicara sye: rye kedua juga sye melawat ayh sedare sye di hospital..dah sebulan dye kat sne..
korang doa2kn untuk ayh sedare sye ye..semoga dye sihat kembali..amin~



Wednesday, 8 September 2010

yang terakhir..T_T

salam semua...
korang kat mane semua?
msti dah blk kampung kan...^_-
selamat pulang beraya semua...

hari ini sye nk kongsikan tazkirah dengan semua..
sebelum berakhirnye ramadhn..
dan menjelmanye bulan kemenangan kita..
iaitu..SYAWAL..

tazkirah kali ini bertajukkan..

"siapa takbur dia keji"

Mansur Ammar Rahimahullah Taala berkata;terdapat kata2 hikmah(antaranya ialah):

  • sesiapa yang melihat keaiban diri,dia tidak akn peduli keaiban orang lain
  • sesiapa yang tidak mengenakan pakaian takwa,dia tidak akan di tutupi dengan suatu apa pun
  • sesiapa yang redha rezeki Allah,dia tidak akan sedih dengan apa yang ada di tangan orang lain
  • siapa yang mencabut pedang kezaliman,dia akan memotong tangannya
  • sesiapa yang menggali telaga untuk saudaranya,dia akan terjatuh ke dalamnya
  • sesiapa yang mencabut hijab(penghadang) orang lain,akan terbukalah auratnya(keaibannya)
  • sesiapa yang memendamkan sesuatu perkara, dia akan mendapat celaka
  • sesiapa yang membahayakan dirinya,dia akan dapat binasa
  • sesiapa yang tidak menggunakan akalnya,dia akan di hina
  • sesiapa yang bersifat takbur dengan manusia,dia akan di keji
  • sesiapa yang menyelidiki sesuatu pekerjaan(perkara) dengan mendalam,dia akan berasa jemu
  • sesiapa yang tidak berpengalaman dalam setiap urusan,dia akan di khianati
  • sesiapa yang mengetaui ajal mautnya,akan pendeklah impiannya
  • sesiapa yang bersahabat dengan orang yang berakhlak rendah,dia akan di pandang hina

nauzubillah...
sama2 lah kita merubah diri kite kearah yang lebih baik...

bak kata orang putih..
"better late then never"
biar lambat daripada tiada...

untuk itu...
sye sebagai manusia biasa..
menyusun sepuluh jari..
untuk meminta maaf dari korang semua...
andai jari jemari ini melakarkan kata yang tidak sedap dan enak untuk di tatapi mahupun korang terguris hati dengan BICARA SEORANG INSAN ini...

jika kate2 sye sebelum ini menggembirakan hati korang..
Alhamdulillah..
diri ini berjaya membuat korang tersEnyum..^_^

akhir bicara dari saya..

"SELAMAT HARI RAYA..MAAF ZAHIR DAN BATIN"


bicaraku: dam..dam..dum..
bunyi mercun.....
..............................
(iseyman..terlupe pulak lirik lagu nie..hee)



Tuesday, 7 September 2010

memori yang hilang-part 2

salam semua...
bertemu kembali..ngeh3

tajuk kali ini adlh tajuk yang sme dgn post lepas...
tp kali nie part 2..hoho

tibe2 pagi td..
sye teringat lagu2 yg dinyanyikan sejak msuk darjah satu smpailah dapat menjejakkan diri ke U...

lagu pertama yang sye hafal:

"kami murid seri jong..
berikrar dan berjanji..
akan belajar bersungguh2..
menuju capai cita2...
bersama kami berusaha...
............................................
............................................
............................................

p/s: sah! memang xingat sangat..ader bape bnyk rangkap pun sye dah x ingat..-_-

lagu kedua yang saya hafal:

dari sye form 1 ke form 5

"dari kecil oh..
sekolah berjanjilah aku..
kasih..dan usaha sebilang tahun berlaku...
bila besar bertanggungjawab..
pada desaa..
jadi perempuan berguna kepada bangsa..

tekun usaha jaya..
itulah cogan kata
dengan penuh semangat majulah kita..
mengharap kebenaran semua..
amalan dengan kejayaan..

dari kecil di pupuk kesabarann..
dengan..........................................
.......................................................
.......................................................

p/s: spoilt! lagi ckit jer nak ingat semua...huhu

lagu ketiga ak hafal:

ketika ak belajar di KMJ




"Kami generasi harapan..
menjunjung citra mulia
berdisiplin keterampilan..
mercu tanda kejayaan..

perkasa kan jati diri..
cemerlangkan akademik..
iltizam menuju jaya
ikrar ku padamu..

Kolej Matrikulasi Johor...
wahana ilmu berzaman..
majukan bangsa negara..
Tuhan..berkatilah...

Bersamalah di jayakan..
wawasan negara murni..
aspirasi kolej di hayati..
persada ilmu gemilang..
persada ilmu gemilang...

p/s: pass! nasib baik sye ingat lagu nie..maunye x ingat lagu nie..due tahun kot ddk sane..=)

lagu keempat saya hafal:



"bersama kita menjulang...
keunggulan terbilang..
..............................................
UTM puncak letaknya

martabat keilmuan...
cendiakawan beriman..
cekal bersama takwa..
menara cita-cita..

kami anak kandung..
UTM rimbun bernaung..
usaha kami,bukti cintamu..
dikau persada ilmu..

keazaman.........................
taqwa dan iman..

ke arah kecemerlangan...
...........................penyelidikan..
...........................perundingan..
perkhidmatan kepada watan..

di sini kami berdiri..
setia pada janji..
bermaruah berbudi bahasa..
UTM sanjungan bangsa...
UTTMMMM sanjungan bangsa..

p/s: haha..lgu UTM pun sye x pass nk hafal..
mcm mane nie...T_T

my note: ekceli bnyk lagi lagu yang saya pernah hafal sejak msuk darjah satu smpai lar ke U...
contohnye..lgu2 merdeka lar..=)
korang ape cite pulak...
mesti x ingat dah..hehe

mAaf lar ye..
xder logo badge seri jong n smk(p) sab

sekian..
itu shaje..
w'slm..=)

Sunday, 5 September 2010

kene bace!

salam semuannye..

hari ini..

bgi sesiapa yang membace blog ini..

http://airmatasyurga.blogspot.com/2010/09/antara-barangan-buatan-yang-telah.html

muslihat orang yahudi dalam usaha dyeorang menggaburi mate2 orang Islam...

sekian,

wassalam

my note:special thanx to airmatasyurga coz sudi berkongsi fakta2 mcm nie..=)




Saturday, 4 September 2010

memori yang hilang-part 1

salam..
ape kaba semua?
msti semua dah balik rye kan..
klu x hari jumaat hari tue..
msti hari rabu korang dah cabut nk blk kmpung...=)

biase lar tue..
sye memahami teknik2 korang...^_-

> cntoh2 banner

ok..
tjuk kali nie berkaitan dgn gambr di atas...
sye dah lupe cre nk wat banner utk diletakkan di header blog nie...
huhu...
sedey kot..
sia2 dulu msuk lab komputr utk blaja wat banner..
akhrnye lupe...T_T

jdik..
di sebabkn sye lupe cre nak wat banner tue..
header sye tue hanye handcraft dri sye yang sbgt sederhana..
erm..
xkisah lah..
janji ader header...
pnt kot on9 lame2 untuk reka header kat blog yang x seberape nie..

erm..
nnti sye akn cube korek2 blk kotak fikiran sye nie...
cube tgk klu2 ader sisa2 yang tertinggl dlm otak nie kan..ki3

ok lar..
w'salam..selamt berbuke!


p/s:korang2 msti pndai wat header kan?
cube kongsi2 ckit ilmu tue...hee...
'sharing is caring ok!"




kepulanganku dismbut dye..

salam semua...
lately nie busy tol..
nk update blog pun mls..
huhu..

skrng nie dah msuk mlm ke 26 ramadhan...
alhmdulillah...=)

akhirnya saat yang sye tnggu untuk berada di rumah dah tibe pun..
wee...^_^

tp blk umah,symptom mls pulak menyerang..
huk3

n most worried bile sye di serang flu...
n hampir2 ke demam...

astagfirullahalazim..
mngkin bnyk dosa sye..
mngkin sye lalai..
dan ala hadirkan sye satu ujian...

kehadiran ujian nie mngkin untuk penebusan dosa2 sye...T_T


ape2pun..

doakan sye recovery semule ye...amin..

insyaAllah


akhir kate..

semoga semuanye sihat2 belake...