UP TRAFFIC

Sunday, 30 June 2013

mentadak dalam rumah

assalamualaikum :)


kelmarin aku nampak binatang mentadak dekat depan bilik aku. jadi aku pun tanya.

"mentadak mentaduk..macam mana si polan tidur?"

*binatang tu lompat-lompat*

google image


aku pelik. jadi aku tanya lah lagi sekali.

"mentadak mentaduk..macam mana si polan tidur?"

*binatang tu lompat-lompat*

adakah bermaksud si polan tue tidur dalam keadaan terlompat-lompat(?). haha

bui..bui..:)

Sunday, 23 June 2013

Challenge Yourself :)

Assalamualaikum :)

video


cuba lipat baju macam dalam video nie.
aku belom test lagi.sebab aku rasa memang lah cepat lipat.tapi tak kemas.
 apa pandangan anda?

ok bai :)

Stay safe

assalamualaikum :)

semalam aku berdialog dengan adik aku. begini bunyi nya.

shima: de(kak uda). kecian la dekat kucing-kucing kite yang dekat luar tue. ayam pun sama. kecian dieorang duduk luar time jerebu macam nie.

aku pandang die jap.

aku: then,what u expect me to do? pakai kan topeng untuk dieorang ke? :)

shima: hehe. takdelah. tapi kesianlah. (-_-)

aku: erm. nak buat macam mane weyh. jerebu dah nak jadi. 

sebelum nie aku dengar dan baca berita kata indeks IPU dekat Muar dah tahap darurat. aku tengok dah sampai 700.satu level yang cukup tinggi. but alhamdulillah, dengar IPU dekat Muar dah semakin turun walaupun masih di tahap darurat.

jerebu di kawasan aku dah kurang sikit. tapi masih ada. semoga keadaan beransur pulih. dan berdoa semoga hujan turun.

bagi yang ada keperluan untuk keluar rumah ketika jerebu nie. ikut panduan kesihatan. wear nasal mask okeh. jangan anggap anda tue tahan dengan jerebu.

ok, bui bui. :)

asliner: sape dapat tengok supermoon?

Friday, 21 June 2013

A website to look for :)

assalamualaikum..
hai geng :)


bukan entri yang panjang aku nak buat malam nie. aku nak kongsikan satu link untuk pembaca yang suka baca komik. tapi sekarang kan trend baca komik online. jarang dah aku lihat orang sanggup beli komik untuk baca.

dulu aku suka baca komik conan. semua part aku kumpul. tapi sejak rumah aku banjir dan komik-komik aku kene air sampai kembang. sebahagian besar kene buang. start dari situ aku dah malas nak beli. so,aku pun beralih lah kepada bacaaan yang lebih bersifat kewanitaan. bersifat misteri. berisikan pengetahuan am. dah lebih kepada ilmiah. :)

tapi kalau aku pergi kedai buku. dan nampak komik conan tue. aku still tengok dan belek kejap lah komik tue. hihi. orang kata nak lepas gian. :)

oklah. aku nak terus bagi link untuk peminat komik online.

Click SINI

enjoy.i know you will love it.definitely.=)

notakecik: baca tau komik nie. best. hehe.

Wednesday, 19 June 2013

Review filem Man of Steel

assalamualaikum :)

Sesiapa peminat Smallville? sila angkat jari kelingking. hihi.

aku kebetulan minggu lepas tengok filem man of steel. bagi aku,not so bad lah cerita nie. teknik CGI guna tak macam advance gila lah kan. walaupun aku tahu cerita dalam nie auta semuanya. tetapi aku masih tergerak hati nak tengok. poyo. haha

kalau anda tengok smallville masa awal-awal episod tue, mesti korang tahu asal usul Clark Kent. tetapi untuk cerita nie watak Clark Kent di mainkan oleh Henry Cavil. yeay. hensem. =P.  pengarah dia pandai betul cari pelakon untuk mainkan watak Clark Kent. sebab apa yang aku perasan dari sisi tepi Henry, muka serupa macam hero dalam smallville tue.

do they look same?
atau aku seorang je yang perasan macam tue. haha


ok,pengisian jauh menyimpang dari tajuk.haha. ape-ape pun.kalau anda peminat filem superhero. i highly recommend you untuk tengok filem nie.

but,satu peringatan buat mereka yang punya silau yang tinggi. do wear you speck while watching this film. aku yang dah pakai speck halang silau yang bertinted pun masih silau kot tengok. memang ade certain scene ada level silau yang tahap maha punya. itu kelemahan cerita nie la. but overall ok.

ok bai. :)

notabawahsekali: i give 4/5 :). tapi abang aku kata filem now you see me lagi best. adohai.

TIPS: Menghadapi Jerebu

assalamualaikum and hai geng :)

Last week.when i heard on radio saying that Muar's environment condition having a bad quality of air. i was wondering. serius ke? sebab i guess Muar traffic condition is not as bad as KL yang sesak. sampai banyak gila asap kenderaan yang keluar daripada kenderaan. besides,development dekat Muar pun bukan nye secepat development dekat KL and Shah Alam kan.

time on the way nak balik Muar hari tue pun condition persekitaran dekat Muar aku tengok ok je. tapi not for this week lah. my house full of haze or smoke when i woke up in 6.30 a.m untuk solat Subuh. but i thought itu bukan jerebu at first. sebab dalam hati aku dah cakap "adohai,siapalah boleh membakar subuh-subuh nie".

tapi ayah aku cakap nie jerebu nie. ok.yup jerebu weyh. pagi tue aku hampir-hampir sesak nafas. i'm having difficulty to breath. serius. kami bukak semua tingkap luas-luas. to let the haze out from our house. if not,boleh kelemasan.  

and guys. aku dengar dekat shah alam pun mengalami jerebu yang teruk eh. here are some tips for those yang tinggal dekat kawasan yang sedang mengalami jerebu. 

banyakkan pengambilan air.
Kurangkan aktiviti di luar rumah.
If nak keluar rumah jugak. prepare yourself by wearing mask. Wear nasal mask.

Untuk lebih tips. rujuk sini :)

credit to google


tibe-tibe teringat time dekat KMJ kene pakai this mask. rimas kan syie? hehe.
but for the sake of taking care of my health.jadi kenelah pakai. :)


ASLINER: aku nak masukkan gambar keadaan dekat kawasan rumah aku yang jerebu. tapi ada problem pulak.so i postpone masuk k. :)

Monday, 17 June 2013

Pengorbanan

assalamualaikum. :)

a dialog while texting with my father.

ayah: ayah nak mintak lina post motor tau. dua bulan lebih cuti bawak lah balik motor. nanti senang orang dekat rumah nie nak guna.

lina: eh, betul ke ayah nak post jugak moto nie? mahal tau harga postage (-_-)

ayah: lina nak ayah uruskan urusan penghantaran motor. duit takpe. nanti ayah uruskan.

ya.itu pengorbanan wang ringgit dari seorang ayah.
selamat hari bapa ayah! 
semoga tercapai segala hajat :)

okbai!


cameroon highlands 2011

notabawahsekali: aku menaip sambil mengantuk. mujur tak tertidur depan laptop. mihmih

Tuesday, 4 June 2013

WW # 13 Gambar ayam dibiarkan bergantungan

Assalamualaikum :)

keciannya ayam nie..


kawan.jangan marah aku k :)
ok bai. 

Saturday, 1 June 2013

For gegirl yang cepat perasan :)

Assalamualaikum :)

aku nie suke BW. dalam jalan-jalan tengok blog orang. aku nmpak satu entri yang menarik dimata aku. Aku bet semua perempuan did experience feeling perasan cepat. perasan orang suka dekat kita. tapi kalau ada yang tak pernah experience 'cepat perasan' ni..i wonder "serius kau tak pernah rasa macam tue dulu?" haha

orang cakap,perempuan nie cepat perasan. erm,aku sebagai perempuan aku akui. sebab aku pernah juga experience macam nie. tapi itu masa aku sekolah menegah. biasalah,budak-budak baru nak mengenal dunia luar. tapi itu dulu-dulu. pengalaman masa remaja sekolah sangat aku jadikan sebagai sempadan dan guide untuk aku lebih berhati-hati dengan dunia luar yang penuh akan pancaroba dan tipu daya nie. ecececeh. ayat tak macam kelakar pulak.adohai.

so, gurls out there. read this and take it as a reminder for yourself. buat aku jua. :)

petunjuk: i = lelaki ; you = perempuan

just because im texting u...doesnt mean that i like u..
just because i ask u out..doesnt mean that because you are hot.
just because i sent you "love" sign in fb or mms..doesnt mean that i love you..
just because i say that you are nice..doesnt mean that my girlfriend is worse than you..
just because i say that you are different from other girls..doesnt mean that you are really different from the girl that i used to know.
just because i say that i miss you..doenst mean that i really did..it is just "pemanis ayat" to start a conversation with you..


i got this opinion from sis Nurul :) feel free to visit her page.
may Allah bless you and your family. aku adalah silent reader blog kak Nurul. hihi


ya gurls.beware with sweet talker outside there. If he really likes and adore you because he wants to marry with you,proceed. If he want to know you for no reason,leave it.

ok. aku bercakap pasal cinta? apekah. haha

ok,bui bui :)


ASLINER: Tulisan aku lari. setting tak betul.sabar je lah.