UP TRAFFIC

Tuesday, 30 April 2013

Review filem Iron Man 3 :)

assalamualaikum :)

siapa yang belum tengok Iron Man 3? cepat angkat tangan dan kaki. haha.Takpe kalau tak tengok lagi. Tiada ruginya anda kalau tak tengok lagi. adalah lebih baik juga anda tiada niat langsung untuk tengok wayang. serius. :)

ihsan google

Tapi, disebabkan aku memang nak keluar tengok semalam sebagai cara untuk let my stress out (sangat lah kan). Jadi aku memilih untuk tengok cerita Iron Man 3 instead of Oblivion. :) To be serious, Iron Man was not one of my favourite movie.  Dan kalau kau tanya aku best tak tengok Iron man 1 dan 2. I would say, owh, tak tengok pun Iron Man 1 & 2. he..he..he. Sebab tak silap aku, Iron Man 1 & 2 ada babak-babak romantika which was not my interest. Habis tue macam mana kau boleh tengok Iron Man 3,sedangkan Iron Man 1 & 2 pun tak tengok lagi? Paham ke kau? Simple je jawapan aku, sebelum pergi tengok Iron Man 3, sila lah buat research baca sinopsis Iron Man 1-3. Anda pasti lebih senang untuk memahami cerita sebenar selepas membaca sinopsis. Trust me :)

Basically,cerita ini sangat awesome tahu. Walaupun cerita nie agak lambat untuk sampai pada klimaks. Lama tahu aku tunggu bila lah nak beraksi nie. Tetapi, aku tersangat lah admire dengan koleksi Iron Man Tony Stark tue. Walaupun pada akhirnya dia terpaksa musnahkan all the collections. Dan Mandarin yang paling tak boleh belah dalam cerita nie. serius lawak. Aku tak tahu nak describe bertapa berpuas hati nya aku dengan aksi-aksi dan sedikit scene-scene lawak dalam cerita nie. Jadi, anda-anda yang berminat nak tengok, sila lah. A highly recommended movie untuk tengok! Thums Up :)

Tapi, between Gi.Joe dan Iron Man. Aku pilih Gi.Joe. Owh, maaflah tak review Gi.Joe, sebab aku antara yang paling lambat tengok cerita tue. Jadi, malu je kalau nak review :)


ASLINER: Esok cuti yeay! =)

Sunday, 28 April 2013

Moodless Monday # 1

assalamualaikum :)

make ur moodless monday as a happy monday by seeing this picture below..

ihsan google

don't sleep too much. and don't even skip your sleep time.
take at least 5 hours of sleep time.
or otherwise, you will be like her :)

ok bai.
thanx for reading this :)

ASLINER: aku tidur 4jam hari nie. jadi nak tambah 1 jam lagi sikit tidur. ihiks. :) 

TIPS KECANTIKAN: Panduan untuk memiliki perut rata

Assalamualaikum :)

Tidak kira lelaki atau perempuan, pasti ada sense of imperfect towards badan sendiri. lebih-lebih lagi bagi kita-kita yang mengalami perut buncit. biasanya kalau aku rasa perut buncit, risau nye bukan kepalang. kalau perut buncit, rasa dah taknak makan lagi, dah tak nak minum air, dah tak nak hidup (ok,ini tipu).

don't worry guys. here are some tips i want to share with.


KUNYAH MAKANAN LEBIH LAMA - Yes. Menguyah makanan dengan lebih lama. Fakta ini di akui oleh Dawn Jackson Blatner, penulis buku The Flexitarian Diet.  Beliau menyatakan menguyah dengan cepat boleh menyebabkan makanan tidak dapat hadam dengan baik sehingga perut menjadi buncit. Jadi, kunyahlah makanan sehingga halus dan hancur. Atau, ikut sunnah kunyah 40 kali sebelum telan. :)

BANYAKKAN MENGAMBIL SERAT - Kajian menunjukkan bahawa orang yang makan lebih banyak serat mempunyai bentuk tubuh yang lebih kecil berbanding mereka yang tidak makan. Fungsi serat adalah untuk menghalang lemak masuk ke dalam badan terlalu banyak. Contoh serat ialah, beras merah, gandum,sayuran, dan buah-buahan mentah. Sayur dan buah-buahan adalah makanan yang paling senang untuk di dapati. Jadi, ambik sayur semasa makan dan amalkan makan buah-buahan. Seelok-eloknya sebelum makan. :)

LATIHAN FIZIKAL - Aktiviti fizikal boleh membuatkan denyutan jantung berdetik. Contoh aktiviti fizikal ialah, berjogging, berlari, berbasikal atau berenang selama 15-20 minit sehari selama 3-5 kali seminggu. Ingat, 30 minit jogging burn for 200 kalori. berbaloi tahu :)

MINUM JUS BETIK - Masukkan jus betik dalam menu harian anda. Betik berfungsi untuk mengatasi masalah sembelit. Siapa ada sembelit, potensi untuk perut buncit tue ada. Siapa perasan kalau habis makan je, perut kita buncit. Perut buncit sebab kita tak biasa membuang. Jadi, pastikan at least kita membuang 1 kali sehari. Penting tahu. :)

check this site untuk dapatkan maklumat lebih. tapi tips nie saya share dari majalah rapi :)
sekian sahaja maklumat untuk hari ahad.
terima kasih kerana sudi baca.
bui bui :)

ASLINER: no offense ye. i share this for the sake of having healthy tummy :)

Saturday, 27 April 2013

Random post

assalamualaikum :)

yup. random post again. a short story (i guess) yang saya rasa sangat cute kelakar tentang diri saya. haha. ceritanya begini. tadi aku ngan kawan aku makan tengahari sama-sama. but kawan aku habis makan dulu. tak pasti sama ada dia kelaparan atau aku yang makan sopan-sopan. hihi

dipendekkan cerita.kami dua makan ikan goreng. aku masih makan. kawan aku dah habis makan. tapi kawan aku masih meratah ikan. aku buat biasa je tengok gelagat dia. sebab aku pun jenis suka ratah ikan. sedang dia ratah ikan. aku masih makan nasi. sedang aku ratah ikan. dia dah nak habis ratah sampai ke hujung nyawa. haha

sekadar hiasan 

pastu terkeluarlah dialog nie..

aku: eh,awak anak ketiga kan?

marina(bukan nama sebenar): ha ah. kenapa?

aku: awak sama macam kita, anak ketiga. suka ratah ikan. :)

marina: eh, takdelah. kita tunggu lina habis makan sebenarnya.

aku: la yeke. aku berdekah-dekah ketawa.

apekah kaitan anak ketiga dengan suka meratah ikan? serius tiada kaitan. tapi aku tak tahu kenapakah aku boleh berfikir sampai ketahap itu. haha. feel shy to admit, tapi aku memang manusia yang makan lambat.

sekian.
bui bui :)



ASLINER: :)

Friday, 26 April 2013

RM 11.50

assalamualaikum..:)

fyi, i'm a fish lover. jadi aku lebih terarah kepada masakan yang berlaukkan ikan. tak kisahlah ikan masak asam pedas ke,ikan masak kari ke,ikan masak 3 rasa ke, ikan goreng ke. as long as ia adalah ikan. ayam biasanya menjadi pilihan yang paling akhir. sori ye KFC, you are not my favourite :)


but, isu di sini ialah, adakah relevant untuk aku membayar RM 11.50 for this meal:

1 ikan kerisi masak kari (i guess so)
1 ikan cencaru masak tauchu
seplastik sayur sawi jepun yang kadarnya moderate..
seplastik tempek yang dimasak bersama kacang panjang..

biasa aku beli lauk-lauk macam nie. paling tinggi pun aku kene charge RM9++.
 but yesterday i paid for RM 11.50. apekah? (-_____-")


ASLINER: aku yakin makcik tue salah kira.tapi aku pulak jenis tak sampai hati nak tanya nak argue dengan makcik tue pasal harga.takpelah,niat sedekah :)


Untuk kau yang bernama perempuan :)

assalamualaikum semua :)
hari ini hari jumaat. yeay.

some reminder for my girlfriends and I..


ASLINER: maaf lah yerk, wa terletak warne kuning pulak background. sori for those yang having some difficulties to see and read it. my bad. (-__-")

Tuesday, 23 April 2013

A random post-an advice for people who are busy

assalamualaikum..:)

aku percaya. semua orang sedang sibuk sekarang nie. yang pelajar sibuk dengan perihal assignments. yang bekerja pun tak kurangnya sibuk. bagaikan tak cukup tangan nak handle. apatah lagi mata yang nak memandang. ape kaitan? haha

no matter how busy you are.don't leave your breakfast. take lunch if you skip breakfast. or the most wise way ialah take branch (breakfast+lunch). and take a light meal for dinner.

aku balance. biasanya breakfast aku ambik oat atau roti. tapi tengahari dan malam aku tak pernah skip ambik heavy meal. sebab aku perlu banyak tenaga. hihi

note that:
carbohydrate is needed to give you energy
protein is require to develop antibody and give energy
vegetables and fruits act as fibre

so, don't skip your meal for no reason. and don't hesitate to spend more on buying fruits.they are good for your health. 

sekian.
thanx for reading this :)

i love fruits :)

ASLINER: manage your time wisely ye lina :)

Sunday, 21 April 2013

my breakfast for today

assalamualaikum :)

 
oat and friends
(abaikan kualiti gambar)


inilah sarapan aku untuk semalam dan hari ini.sarapan untuk orang demam.siapa yang kenal aku pasti tahu aku nie memang pentegar serius oat.kalau tak pun, bace sini nak tahu tahap mana kegilaan aku dengan oat.

biasa aku makan oat kosong.tapi kali nie nak buat kelainan sedikit.aku buat oat+potongan epal merah+biskut teddy.oat kan tawar. jadi aku tambah pemanis dari buah dan biskut. biskut teddy tue dah lah manis tahap maha punya. jadi sesuai sangatlah jadi pemanis dekat oat nie. hihi

ok.pagi-pagi buta aku makan sarapan yang dikira berat nie sebab nak makan ubat selesema. aku terlupa nak makan malam tadi. alamatnya aku masih selesema dan panas badan masih ada sebab terlupa selubung badan aku. gigih tahu buat sarapan nie. :)

sekian sahaja.
ok,bai.

ASLINER: demam oh demam..:)



Saturday, 20 April 2013

demam.rakan.ibu

assalamualaikum :)

*baca dengan suara merengek keanak-anakkan*

aku: fana..kita demam..fana..kite deman..fana kite demam

fana: iye..abes tue nak suwuh kite buat ape..?

aku: fana..kite demam..fana..kite demam..bagilah kite ubat..:)

fana: eh awok nie, karang kalau kite bagi ubat awak bengkak-bengkak mata pulak..

aku: fana..kite demam..fana..kite demam..

fana: haish...

aku: ala,ape kate fana tuamkan tuala untuk kita..

fana: abis tue kite kene datang bilik, duduk sebelah awak dan tuam selalu lah eh?

aku: haah :)

kedua-duanya gelak

ok, kalau aku demam time dekat rumah. mesti ibu aku akan tuam kepala aku malam-malam. aku sedang syok tidur, tibe-tibe kepala aku ada orang pegang. owh, rupanya ibu aku yang sedang tuamkan kepala aku dengan tuala basah.

rindu saat itu. ajaibkan kasih ibu. :)


sambil taip sambil makan bisekut nie..=)



ASLINER: tekak gatal. hidung asyik sot set sot set. hidung kemerahan bagaikan nak tercabut dek kerana asyik hembus. telinga pun gatal. mungkin ini kifarah dosaku. :)

Friday, 19 April 2013

ways i cope with stress :)

assalamualaikum semua..:)

okeh. dah seminggu daku tak update.rindu pulak dekat blog yang satu nie..hihi

minggu lepas terlalu banyak kerja-kerja yang perlu disiapkan. tak cukup masa. rasa macam perlukan masa 25jam/hari dan 8hari seminggu. :)

ihsan google


and yes. minggu itu sudah berlalu.gembira tahu. rasa macam ada lega sikitlah. walaupun pada hakikatnya setiap minggu ada kerja-kerja yang membukit berlambak. and this are the way i let go my stress.

1) watch movie at cinema. cerita GI.JOE. hoi, ketinggalan aku baru nak tengok movie GI.JOE. (-_-")
2) membeli belah. yup, ini memang kesukaan aku. sebabnya duit tengah berkepuk-kepuk kan. nanti bila dah takda duit barulah kau menangis tak berlagu wahai lina.haha
3) berembum di bazar karat. hambik. disebabkan aku telah berembun 2 hari berturut-turut, aku dapat flu.
4) melakukan aksi sebenar 'need for speed most wanted' menggunakan kereta kawan. iyelah,sebab da lewat sikit balik. jadi terpaksa suka bawak kereta dengan kadar laju. haha

nanti aku update entri yang seterusnya. ini for warm up untuk minggu ini.haha.

sekian. 
ok, bai.


ASLINER: gua ketiadaan idea. jadi ginilah gayanya.

Tuesday, 16 April 2013

kebabom!

assalamualaikum semua :)

adakah preparation last minute seperti di bawah mampu membantu aku menjawab test dengan jayanya esok?  satu malam untuk nota 5 bab terus.  satu malam untuk membaca 5 bab terus. apekah.

hari ini (rabu), wa ada satu test n projek kebaboom punya. sungguh,memang tak sabar nak lepas semua ini. tekanan barangkali. itu yang nak lepas cepat-cepat. hihi



jam menunjukkan hampir pukul 3pagi. jom tido.

ok bai. :)


ASLINER: doakan saya ye kawan-kawan semua. :)

Saturday, 13 April 2013

FAKTA : ketahui kuku anda

assalamualaikum semua :)

sejak dua tiga menjak nie, aku nak update selalu memang tak lah kan. sesiapa yang belajar sama dengan aku, pasti tahu bagaimana keadaan lambakan kerja-kerja waktu ini. bagaikan tak cukup tangan untuk uruskan, bagaikan tak cukup mata nak lihat semuanya. haha

tapi itu bukan alasan. timbunan kerja-kerja memang adat apabila kita bergelar seorang pelajar. ecececeh =)

pagi ni, wa nak share fakta tentang KUKU.

American Academy of Dermatology(himpunan doktor pakar kulit di Amerika) ada menyenaraikan beberapa fakta tentang kuku, iaitu :


  1. Setiap kuku kita akan tumbuh 0,1 mm dalam satu hari
  2. Kalau anda semua perasan, kuku jari tangan akan lebih cepat tumbuh berbanding kuku jari kaki
  3. Kuku jari kaki kurang lebih dua kali tebal daripada kuku jari tangan
  4. Kuku akan lebih cepat tumbuh ketika musim panas berbanding musim sejuk
  5. Kuku lelaki akan lebih cepat tumbuh berbanding kuku perempuan
  6. Kuku di tangan yang dominan akan lebih cepat tumbuh

Pemerhatian aku:

  1. Kuku tangan kita akan cepat panjang kalau kita suka bery2  :)

Dalam Islam, dosa kita di ibaratkan seperti dosa membela sekandang khinzir jika kita menyimpan kuku panjang. waallahualam.

ihsan google


Fakta kesihatan:

Sejenis bakteria yang hidup dalam najis manusia (E.Coli) akan duduk bertapa & menginap pada kuku yang panjang. Kuman E.Coli ini tidak senang untuk dihapuskan even kita berusaha untuk membasuh tangan dengan sabun. jadi, sentiasa berkuku pendek dan bersih untuk hidup ceria tanpa E.Coli. :)
Aku pun kadang-kadang tak paham kenapa ada segelintir daripada kita suka bela kuku panjang. motif bela? sebab tak sempat nak potong. apekah. buat bende lain sempat pulak. 

fyi, aku sangat particular dengan penjagaan kuku. maksudnya potong ikut masa(waktu sunat memotong). sentiasa basuh tangan(mengikut cara yang betul membasuh) kalau rasa kuku kotor.

jadi, aku sangat 'eeeuuuwwwww' kalau terjumpa lelaki atau perempuan yang kukunya bukan sahaja panjang, malah kotor.

sekian sahaja entri kali ini. 
ok bai.


ASLINER: jangan muka saja nampak encem atau cantik, tapi kuku kotor. baik pergi potong tangan kalau dah malas nak jaga kuku sangat. :)


Wednesday, 10 April 2013

TIPS KESIHATAN: how many calories burn for 30 minutes jog?

assalamualaikum :)

pagi nie. aku teringin pulak nak makan roti canai. sebab member aku ajak. gigih bangun pagi-pagi tahu walaupun aku memang jenis bangun pagi-pagi.. hihi

fyi. satu roti canai bersamaan dengan 200 kalori.
jadi,petang nie kene gigih berjogging untuk kembali membakar 200 kalori.


bang,roti telur satu!

aku google2..
aku jumpa informasi mengenai berapa banyak kalori kita mampu bakar if:..


10 MINIT BERJALAN SECARA PERLAHAN = 20 kalori
JOGGING 30 MINIT = 200 kalori
MAIN BADMINTON 1 JAM = 250 kalori
PERGI GYM MAIN ANGKAT BERAT (1 HOUR DURATION) = 300 kalori
(18SX) 10 MINIT WAKTU BERSAMA = 50 kalori



sekian sahaja info kesihatan.
ok bai.

ASLINER: ingat lagi ada satu hari (belah malam) pergi makan satay. esok petang aku terus decide jogging. to burn my calories.. ihiks =)

Tuesday, 9 April 2013

Sunday, 7 April 2013

blog aku direview :)

assalamualaikum..

maybe today is my lucky day. blog aku direview oleh seorang blogger. aku baru je follow blog dia pagi tadi. tup tup tengahari tengok dia sudah review blog aku. advance tahu. :)

aku follow blog die sebab cantik. kiut miut aje. mesti pemilik blognya pun cantik dan kiut je orangnya. :)
 dan tak sangka aku adalah follower dia yang ke 777. what a lucky number.
kebetulan aku memang minat no 7. adakah kebetulan atau suratan. haha


ASLINER: jom terjah blog die. =)


ARTIS: Tomok dulu dan tomok sekarang

assalamualaikum :)

okeh,sejak bilakah aku post pasal artis nie.
dah terkeluar daripada landasan penulisan blog ini. apekah. haha

disebabkan wiFi yang terlalu laju semalam. aku mengambil inisiatif untuk mendownload lagu-lagu lama. dari exist,wings,fauziah latif, boboy,sampailah ke new boyz. 
part yang akhir-akhir dah kearah jiwangs. kha3x

berbalik kepada tajuk. Tomok kan dulu vokalis kumpulan new boyz. dan new boyz femes time aku sekolah rendah rasanya. dan masa tue abang-abang aku sekolah menengah. abang aku yang pertama nie memang kipas susah mati new boyz kot dulu. kaset,cd, gambar semua dia ada lah. disebabkan aku adik dia, jadi aku pun terpengaruh secara serius. 

serius aku cakap. aku jadi minat yang amat hebat dekat new boyz. lagu-lagu dieorang aku hafal. filem-filem dieorang aku tengok. sedangkan wa baru je sekolah rendah time tue. dalam darjah 5-6 kot. aku pun tak pasti.

dipendekkan cerita. semalam aku dengar lagu sejarah mungkin berulang. kebetulan aku donwload yang versi karaoke. jadi, muka budak-budak newboyz kecik-kecik memang boleh tengok lah kan. aku gelak di samping tersenyum tengok video muzik dieorang nie. apa taknya muka tomok dari dulu sampai sekarang sepattern je. cuma suara dia sekarang lebih matang lah kan.. :)

jadi,sila layan lagu ini. :)

video



tomok sekarang
ihsan google.


ASLINER: lagu nie lagu berhantu kot dulu-dulu. hihi

TIPS: memikat hati wanita melalui hadiah

assalamualaikum..

Ex bos aku pernah tanya aku. perempuan suka hadiah apa ek? aku cakap gila kau tanya aku.tahu pulak aku nak jawab kan. haha (ini monolog sahaja)

aku jawab macam nie..
 erm, entah ek. wanita suka hadiah ape ek. sambil pandang sekeliling..blurrrrrr..

aku dah kata. jangan tanya aku : p

lepas aku balik kolej. baru aku terfikir patutnya aku jawab macam nie. 
erm, depends pada perempuan tue lah. ada perempuan suka bunga. ada yang suka baju,tudung. ada yang suka kasut. hah tengok, nak sebut satu-satu memang tak larat la kan. nama pun perempuan. hangpa tanya apa pun,semua dia suka. haha

tapi berbeza dengan aku.ecececeh. :)

aku takdak lah nak bagi tips terperinci. cuma aku rasa. korang akan tahu nak bagi hadiah apa dekat perempuan once you know her. kalau anda nie kategori susah nak detect, tanyalah member baik perempuan itu. senang cerita. :)

kalau wa dapat hadiah. i will not show my excitement. never ever okeh. reaksi melompat-lompat dapat hadiah, menangis teresak-esak sampai suara takda tak pernah aku lakukan setakat nie. hoi,itu dah hyperbola sangat reaksi. haha




once aku dapat hadiah. aku terima dengan hati yang terbuka. lepas tue terus simpan dalam beg. balik bilik baru aku bukak hadiah tue. aku ambik sebijik dua gambar. untuk dijadikan simpanan peribadi. because nanti aku akan ulang tengok that gift everytime aku bukak laptop. see, itu tabiat aku. and my way in appreciating that gifts.



  

sekian. 
ok bai.

ASLINER: a millions of thank you. i pray for you and your family happiness :)

notatanya: how you guys appreciate hadiah daripada somebody?

notakecil: content entri takde relate dengan tajuk. biasalah aku memang pandai bab-bab create tajuk yang tak berkaitan dengan kandungan entri. ihiks. =)

Thursday, 4 April 2013

salah paham

assalamualaikum semua :)

ok. post lepas aku cerita pasal konvo. aku tengok macam dah ramai salah paham entri aku tue. mereka-mereka semua ingat aku dah konvo betul. ihiks. :)

fyi, aku tak habis belajar lagi. setelah di tambah, ditolak, dibahagi dan di darabkan. adaaalah lagi 1 sem setengah part aku betul-betul belajar. sem last aku sudah praktikal. hoyeh! jadi, bagaimanakah dengan situasi  aku yang masih tak habis belajar tetapi masih boleh konvo?

ok.aku terangkan dekat sini supaya orang lain tak konfius.sebenarnya aku di offer (offered by my bos dekat tempat kerja part time aku) jadi pelakon sebagai student untuk naik pentas time konvokesyen diploma eksekutif. di ulangi pelakon sahaja. bukan aku seorang je. but i was one of them. untuk tujuan sesi raptai nak tunjuk dekat student sebenar. jadi memakai baju konvo haruslah kan sebab nak tunjuk dekat student how it should be time majlis konvo yang sebenar. yes. ia berkait rapat dengan protokol.

sebab tuelah ada gambar aku sedang memakai baju konvo. 
dan muka yang buat macam reaksi 'yes,aku dah konvo!' tue adalah lakonan semata-mata. hihi
tujuannya nak capture gambar dan buat simpanan peribadi. iyelah, susah tahu nak dapat peluang pakai baju konvo sebelum waktunya. jadi, mengambil gambar adalah wajib bagi aku. :)

jadi, akhir kata..

hey buddy, don't get wrong with my statement ya  :)


ASLINER: my real convocation will be in 2014 =)

Tuesday, 2 April 2013

Konvo of mine :)

assalamualaikum..

have u ever experience..
 wear jubah konvo..
lepas tue naik pentas secara ayu..
(padahal gigil gila atas pentas)..
getting a scroll from 'NC'..
then your face is being captured..
and being display in a big slide..

people saw u turun dari pentas..
then u pun keep blushing sebab semua orang tengok dekat u..

hoi..story sangat nie..haha.


i just nak share yang wa pernah naik pentas berbajukan baju konvo sebelum waktu grad sebetulnya..
ihiks. rasa tahu feelings konvo tue even kene menghadapi protocol..=P

ok bai.


ASLINER: ini bukan riakss okeh.. :)