UP TRAFFIC

Friday, 31 May 2013

TIPS KESIHATAN: cara kuatkan antibodi :)

assalamualaikum semua :)

ok.hari nie aku nak bagi tips macam mana nak kuatkan sistem pertahanan badan.dalam erti kata lain, untuk menguatkan antibodi kite. mak aih,da la seminggu tak hupdate.pastu hupdate pasal kesihatan.adohai.

tak mengapalah. if you like pasal kesihatan. keep on reading. if not,feel free to leave my page :)

ok.tergerak hati nak google pasal antibodi nie sebab aku nie selalu sangat demam. lately ni lah. nak cakap tak aktif aku rasa dah cuba sehabis mungkin untuk amalkan worklife balance. tapi tuelah, demam da nak datang kan.tak boleh nak buat ape lah. =(

here are some tips untuk share with..

  1. AMBIL LEBIH BANYAK VITAMIN C. Vitamin C boleh membantu merangsang sistem imune,membantu menyerang sel-sel penyakit yang menyerang tubuh kita. Vitamin C membantu meningkatkan jumlah antibodi. Aku rasa buah-buahan seperti limau banyak kandungan vitamin C. ingat lagi time kecik-kecik ibu bagi minum Scouts Emulsion. itu yang jarang sakit. hihi :)
  2. AMBIL MAKANAN YANG ADA ZINC. Dapatkan zinc yang secukupnya. Banyak makanan yang mengandungi zinc jika anda bukan vegetarian person. Hah, ikan,daging tue semuanya zinc. Ambil dengan kadar yang berpatutan ye. :)
  3. AMALKAN PEMAKANAN YANG SEIMBANG. Makan makanan yang lengkap dengan karbohidrat,protein,zinc,vitamin dan lain-lain. Jangan bantai lebih karbohidrat. sedangkan protein ditinggalkan berciciran. Jangan bantai Protein je lebih, sedangkan buah-buahan dan sayur-sayuran entah ke mana. :
sumber:  xxxx

lagi satu tip.people out there. jangan cuba melawan biologi alam yang mana anda perlukan tidur pada waktu malam. if u dare nak switch it. insyaAllah demam bakal menyusul. macam yang aku hadapi sekarang. sebab tak tidur hampir 36hrs, makanya demamlah 2 hari keesokannya. haha 

air cap badak+strepsils+hacks untuk ubati penyakit package (demam,selesema,sakit tekak). insyaAllah. :)

ASLINER: i try to rehatkan badan. tapi exam yang semakin hampir membuatkan aku berfikir banyak kali. adohai. 

Friday, 24 May 2013

When I Was Your Man- Versi comel :)

assalamualaikum..:)

ok, sape suka Bruno Mars? sila angkat tangan laju-laju..hehe. i do like him too. but not a big fan of him lah. cuma sekadar minat lagu-lagu dia yang awesome pada aku. yang menangkap pada telinga aku je aku suka. contohnya, aku bet ramai lah suka lagu Grenade tue. tapi aku tak suka lagu tue. sebab melodi dia tak menangkap dekat telinga aku. 

and the latest, lagu when i was your man. lagu nie mula-mula tak best pun pada aku. tapi ada satu time tue aku bukak dekat you tube tgk official video die. sambil tengok lirik lagu. ok, aku dah cair dekat situ. feeling gila Bruno nyanyi lagu tue kan. jadi aku pun mula jatuh cinta pada lagu nie.

tapi aku lagi jatuh cinta pada budak kecik nie. lagi 'terselah' emosi budak kecik nie time die nyanyi lagu When I Was Your Man nie..hihi. aku yakin siapa yang tengok mesti jatuh hati dekat budak kecik nie. sweet gila budak nie. jadi,silah layan. :)

video
comel tak budak nie?
kecik2 dah pandai nyanyi dan feeling lagu.hik2.

oklah, itu je nak share.
bui..bui..:)

ASLINER: aku banyak kali tengok video nie.sebab lawak tengok Kai nie nyanyi.. :)



Monday, 20 May 2013

HE knows the best :)

assalamualaikum..:)

Allah merancang supaya aku tidak kerja part time sem ini..
sebab kebetulan terlalu banyak lambakan kerja..
assignment,thesis,presentation,exhibition,games..:)

Allah bagi aku peluang present OSH minggu lepas..
sebab kebetulan minggu nie aku ada presentation CCM..

Allah merencanakan bahawa hari esok aku perlu present CCM..
sebab minggu lepas aku dah sibuk dengan preparation untuk present OSH..

Allah bagi aku peluang hadiri kursus kawin minggu nie..
sebab sabtu dan ahad lepas aku sibuk buat thesis..

Allah bagi aku peluang untuk balik Khamis petang..
sebab tak mahu ada penangguhan untuk edit thesis..
no matter how, hari Khamis aku kene hantar jugak..

can you see the gap (masa) untuk aku laksanakan semua assignments?
proper dan cantik je kan. because HE did arrange it for me.
ya, i may have my plan.but Allah's plan is the best.
syukur Alhamdulillah. pasti ada hikmah disebalik semua nie. moga dipermudahkan urusanku


ok..
bui..bui..:)


ASLINER: kadang-kadang perlu untuk rasa busy supaya kita tahu menghargai setiap masa yang ada.kalau takda lambakan kerja yang submission date agak serentak, maka aku akan terus online..online..online..mihmih.

Wednesday, 15 May 2013

now i know why....

assalamualaikum :)

aku pernah bersikap sarcastic terhadap kawan aku. iaitu menggunakan bahasa sindiran tapi masih mengekalkan dalam bentuk gurauan. supaya lebih di fahami maksud dan tidak tersinggung oleh kawan aku.

aku pernah curious why we need to ponteng kelas just for the sake untuk siapkan thesis or do assignment?? why and why? ponteng kelas sebab tak cukup tidur ke? atau ponteng kelas sebab nak buat thesis? bukan kah kite ada sebanyak 18 jam untuk berfikir,menyiapkan kerja? dan kita pun ada 6 jam (at least untuk tidur)..hambik,semua persoalan menerawang dekat fikiran aku.

but you know what,siapa yang mengalaminya baru tahu perasaan berperang dengan nafsu untuk tidur,nafsu untuk on9,nafsu untuk melagha semata-mata untuk siapkan asignment dan thesis..:(

sebab baru sekarang aku mengalaminya. ponteng kelas.tak cukup tidur.memerlukan pergerakan pantas dari satu tempat ke satu tempat.tidur tak lena mandi tak basah.tak fokus dalam kelas.tekanan. ah, itu memang dunia aku sekarang. (-_-")

sekian.ok bai.


Tuesday, 14 May 2013

Wordless Wednesday # 13 - Perempuan (Part 2)

Assalamualaikum :)


uniknya perempuan..:)


Sunday, 12 May 2013

I wish, i can have touch screen LCD computer..haha

assalamualaikum :)

this is how i do my work for today.i made all my works (microsoft word file) in minimize form. sebabnya aku kene buat 3 kerja dalam satu masa. di sebabkan aku hanya guna netbook hijau yang comel nie, lagilah terhad kerja-kerja aku sebab space nya kecik je kan.

sekejap minimize.sekejap maximize kan balik.

aku rasa macam nak ada dua laptop je kan dekat meja nie.haha. tapi kalau ada dua laptop pun tak gune la kan. sebab i only have two hands je kan. :)

tak dua laptop pun, aku nak satu laptop yang berbentu LCD. pastu touch screen punya. yang macam tony stark punya tue. kalau ada kemudahan tue, memang tak payah nak minimize bagai kan. kha3x. ok, kau sudah merepek lina. booo.

ihsan google

kalau lah kemudahan nya macam nie. 5 kerja dalam satu masa pun aku sanggup buat. LOL. whatever it is,stay strong,stay cool, and believe you can finish it.oyeh! :)

ok bai.

ASLINER: ini kes pengaruh filem luar negara kuat sangat..haha (-_-")

Friday, 10 May 2013

Happy 56 ayah! :)

assalamualaikum..:)

yesterday.was my father's birthday. aku ingat. tapi was-was. jadi aku mengambil pendekatan nak wish besday ayah aku belah malam. tapi tak sempat sampai malam,ayah aku dah bagi mesej dulu.

"sedehnya tak dapat potong kek hari nie"

halamak. ayah aku dah mesej dulu weyh. jadi dengan kadar segera aku terus reply and wish his besday with some doa dalam text..so ayah, 
HAPPY BELATED BIRTHDAY YANG KE-56.
SEMOGA DI PANJANGKAN LAGI UMURNYA.
DAN DI MURAHKAN REZEKI BUAT KAMI SEKELUARGA. 

Ayah aku nie muka nampak jambu. sebab cerah.

nampak muda tak mereka berdua nie.hihi.rahsianya,kene sentiasa senyum.
di tambah lagi setelah pakai spek trend sekarang.macam zarul umbrella pakai tue.lagi lah nampak muda.mihmih. anak-anak dia (abang-abang aku) tegur muka ayah aku nampak muda woo pakai spek tue.kembang setamanlah ayah den..he..he..he. :)


bapak hensem,anak perempuannya cantik.suka hati aku tuka peribahasa.haha.dekat rumah, aku dan ayah aku punya minat yang sama,iaitu suka makan ikan. yeay! dan suka tuka channel tv dengan kadar laju.haha.


agak-agak saya ikut muka siapa? hehe

ok, bui bui. :)

ASLINER: ambik masa satu hari lebih nak siapkan entri nie. punyalah sibuk. huhu

Tuesday, 7 May 2013

Monday, 6 May 2013

A random post again : PRU 13

assalamualaikum :) 

*peringatan,entri kali ini agak panjang*

okeh. this my first entry after GE13. Tapi aku tak mahu lah share photo jari tangan aku yang kene ink tue. sebab dah ramai gilos share dekat FB,blog.etc. he..he..he. and why should I post it kalau dah ramai buat kn? but i went back home to vote okeh. dah menjadi kewajipan sebagai rakyat Malaysia untuk mengundi. ecececeh :).

jadi, nak memberi kelainan sedikit dalam entri ni. i want share some thought from someone. do open your mind while read it. no offense okeh. :)



Status Update
By Surentheran Pillay
Most of us out there is busy updating themselves with the current "hot topic" of the year, the GE13. Well i am fan of neither one of the party, but i will vote according to facts and capability of the candidate contesting. Not just to UBAH.

Well let me share my thoughts of what i really think need to be UBAH(based on my observation) ;

1) PTPTN issue - I dare enough to say, most of the youths out there is hoping for PKR to win and will do anything to ensure the opposition takes over PUTRAJAYA because they do not want to pay back their PTPTN loan, (opposition promised to abolished PTPTN loan if they become our government). Current fact, we as human, keep complaining the current government is swindling the RAKYAT's money with corruption, personal use and etc. Well brothers and sister of PTPTN borrowers, we took the loan and should be responsible to pay back. No matter whether is RM10,RM20 or even RM200 monthly as long we pay it because its also RAKYAT's money what!!! Saya lagi rela membayar hutang2 saya di dunia dari membayarnya di akhirat. So UBAH your character first rather than you want to UBAH others.

2) Property's price hiking up - Yes!I do agree its rising up tremendously but don't blame the government, blame OURSELVES. Why, simple!! Wherever there's property roadshow, we as buyer will try to be the first to booked it. Most of the property's in KLANG VALLEY is sold out although people complained price is too expensive. Simple facts, put in mind, MORE DEMAND,LESS SUPPLY, HIGHER THE PRICE, LESS DEMAND,MORE SUPPLY,LESSER THE PRICE. So, stop "MONOPOLYING"property industry for investment purpose!! Then you might see the change in this issue. Don't trust me, watch this video called "UTOPIA MILIK SIAPA", then you know what i meant.

3) Our Attitude - Well, I am a constant user of our public transport "RAPID KL". I travel to work daily by train. Everyday when I am in the train, I noticed that most us just don't care about others (SELFISH). Simple example, everyday before I board the train i will que up with most of the responsible public transport users, but there will some IDIOTS who just do not know how to que will just stand as they please and rush in when the train arrived. Its sad seeing such attitude though. Next thing i noticed is, some would not even give a seat to elderly,pregnant lady or even a blind person. They need someone to tell them then only they will react, but some will just act as though they are sleeping. Betul takHarikeshwaran Sreedharan. The part i hated the most is, traveling to work in morning by train. Some IDIOTS will just try to squeezed in the crowd although the know the coach is crowded and cramped up.
So is government responsible for such act!!

4) High Living Expenses - Many even complained with this current government, our living cost is so expensive. For me I personally disagree with such statement. Why, its easy, our living cost is expensive because with choose such life. I am quoting a statement told by a foreigner, "WHY GO TO STARBUCKS WHEN YOU HAVE NESCAFE AT HOME" . Thats what I meant by we choose such life. So again, did our government told us to choose such life? I was discussing such issue with one of my working mate, he simply respond, I do not have much commitment. Well for a matter of fact, I DO BRO. I do have so much commitment to full fill my dreams. That's why i'm working my ass off to achieve such dream. I do not give any excuse for high living costs because I know, if i have over spend in a day, its my fault. NO ONE ELSE, is just me.

So this is my thoughts on UBAH. Well we as an individual should change our self first before condemning and blaming others for our own mistakes. LIVE A BETTER LIFE FOR A BETTER NATION. Not hoping for others to lead our country to be a better nation. Some may think i'm not matured enough to give such opinions, well is just opinions of an observer.

"WHAT GOES AROUND COMES AROUND & BE THE CHANGE YOU WANT TO SEE IN OTHERS"

CREDIT TO :   SYAHIRAH


ASLINER: penat  tengok dengan keadaan sekeliling yang tak habis-habis berperang. Fb,blog,twitter,onlinepaper. ah, itu medium peperangan. (-__-")