UP TRAFFIC

Saturday, 13 April 2013

FAKTA : ketahui kuku anda

assalamualaikum semua :)

sejak dua tiga menjak nie, aku nak update selalu memang tak lah kan. sesiapa yang belajar sama dengan aku, pasti tahu bagaimana keadaan lambakan kerja-kerja waktu ini. bagaikan tak cukup tangan untuk uruskan, bagaikan tak cukup mata nak lihat semuanya. haha

tapi itu bukan alasan. timbunan kerja-kerja memang adat apabila kita bergelar seorang pelajar. ecececeh =)

pagi ni, wa nak share fakta tentang KUKU.

American Academy of Dermatology(himpunan doktor pakar kulit di Amerika) ada menyenaraikan beberapa fakta tentang kuku, iaitu :


  1. Setiap kuku kita akan tumbuh 0,1 mm dalam satu hari
  2. Kalau anda semua perasan, kuku jari tangan akan lebih cepat tumbuh berbanding kuku jari kaki
  3. Kuku jari kaki kurang lebih dua kali tebal daripada kuku jari tangan
  4. Kuku akan lebih cepat tumbuh ketika musim panas berbanding musim sejuk
  5. Kuku lelaki akan lebih cepat tumbuh berbanding kuku perempuan
  6. Kuku di tangan yang dominan akan lebih cepat tumbuh

Pemerhatian aku:

  1. Kuku tangan kita akan cepat panjang kalau kita suka bery2  :)

Dalam Islam, dosa kita di ibaratkan seperti dosa membela sekandang khinzir jika kita menyimpan kuku panjang. waallahualam.

ihsan google


Fakta kesihatan:

Sejenis bakteria yang hidup dalam najis manusia (E.Coli) akan duduk bertapa & menginap pada kuku yang panjang. Kuman E.Coli ini tidak senang untuk dihapuskan even kita berusaha untuk membasuh tangan dengan sabun. jadi, sentiasa berkuku pendek dan bersih untuk hidup ceria tanpa E.Coli. :)
Aku pun kadang-kadang tak paham kenapa ada segelintir daripada kita suka bela kuku panjang. motif bela? sebab tak sempat nak potong. apekah. buat bende lain sempat pulak. 

fyi, aku sangat particular dengan penjagaan kuku. maksudnya potong ikut masa(waktu sunat memotong). sentiasa basuh tangan(mengikut cara yang betul membasuh) kalau rasa kuku kotor.

jadi, aku sangat 'eeeuuuwwwww' kalau terjumpa lelaki atau perempuan yang kukunya bukan sahaja panjang, malah kotor.

sekian sahaja entri kali ini. 
ok bai.


ASLINER: jangan muka saja nampak encem atau cantik, tapi kuku kotor. baik pergi potong tangan kalau dah malas nak jaga kuku sangat. :)


8 comments:

Lisa Sheila said...

nice sharing awak... suka baca ...hee... semoga lepas ni kita akan lebih berhati-hati dan kemas dalam menjaga kebersihan kuku dan jga tubuh badan kita ... :)

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Thanks atas info ni yer. Semoga jadik panduan yg baik buat semua...pesanan yg last tuh yg paling sempoi...baik potong tangan kalau malas nak jaga kuku...waakaakak

RynaHakimi said...

Huhu..akak paling tak boleh tengok kuku panjang..rimas..mesti mau potong masa tu jugak..ehe..mcm laki akak plak kuku dia memang cepat je panjang..memang kena bebel sokmo la sebab dia asyik lupa potong kuku..ngeh3..sudahnya akak yg kena potongkan. =P

Cik Yaya said...

salam =)

eh..yela..btul2..hehe nice info..

tnhnyer..yaya pon xphm nape ade sstgh org suka norr bela kuku ni..nth tang mana yg cntiknyer nth..=_=

fa-in said...

nice entry :)
penuh kuman kot,kadang2 kalau kuku panjang je mesti gatal2 sentuh muka pastu sensitif huaa..

Ati Masrif said...

assalamualaikum dik,

kak ati dari zaman bujang mmg tak
suka kalau lelaki simpan kuku panjang
dan kuku sendiri pun kalau panjang
sikit dah rimas :)

Encik HitamManis said...

Kenapa org ckp kuku tgn kita cpt pnjng sbb suka or kuat iyak...??? hahaha... (^_^)

Mr.Blacksweet said...

Kenapa org ckp kuku tgn kita cpt panjang sbb suka or kuat iyak...???
hahaha... (^_^)