UP TRAFFIC

Saturday, 11 December 2010

Generasi Y lebih pandai daripada generasi X?

bismillahirahmanirahim..
assalamualaikum..!

ok...
entri kali ini agak serius..
so sile bce tanpe emosional ok..=)

'fenomena' yang sedang melanda di ruang kampus skrang nie..
melihatkan semua mahasiswa/siswa sedang berkire2 dengan result mereka...

mahu tahu adakah result yang didapati same dengan ape yang di 'target' atau..
result yang didapati tidak menepati 'piawaian' yang ditentukan oleh diri sendiri..

ok..
part itue..
kite perlu lihat pada usaha+doa+tawakal mahasiswa/siswa itu sendiri..
jika ader usaha dan 'anak2' tue..
mungkin ape yang dihajati akan dapat dicapai..
insyaAllah..
tapi jika hnye ader usaha tnpe 'anak2'..
tidak mustahil ape yang dihajati tidak dapat dicapai..

TEPUK DADA TANYE DIRI SENDIRI!

menurut kajian laporan yang di buat oleh pakar2 sains dan pksikologi..
golongan lelaki dikatakan lebih bijak dari golongan perempuan..
(p/s: ok..bagi sesiape espcially kaum wanita yang nk condem,sile buat kajian sendiri..dialu-alukan..hehe)

kepandaian lelaki merangkumi KEBOLEHAN PEMIKIRAN, MENYELESAIKAN MASALAH, KEJURUTERAAN, PENGETAHUAN AM..

manakala kepandaian wanita pula merangkumi dalam PEMIKIRAN VERBAL, PENGUASAAN BAHASA ASING, EJAAN

Nisbah antara lelaki dan perempuan yang mempunyai IQ yang menghampiri tahap genius juga adalah 8:1
wah,bnyak jurangnya..
korang masih x percaye?
sile rujuk disini

tertulisnya entri ini bukan kerane untuk membandingkan diantara 2 generasi ini...

tetapi sekadar menghargai dengan kepandaian yang dimiliki seorang insan yang bernama LELAKI

bagi sye..
lelaki yang ada kat dunia ini sbnrnye adalah 'gifted'...
mereka2 memang mempunyaiIQ yang tinggi...
masakan tidak..
baru2 ini..
sye ader bertnyekan kepade seorang sahabat lelaki sye..
" weyh,ko nyer rseult ok?'
"x ok sngat...dpt 3.1 JER! tulah..study last minit punye pasal..klu x mesti dpt lbh lagi"

jwpnnye sngat menyentak hati kecilku ini! huhu
masakan tidak..
plajar2 lelaki yang study last minit boleh mendapat result yang boleh dikatakan tinggi (bile melepasi 3pointr)


jika ada yang bertanye kepada sye..
kalau kajian mengatakan generasi Y lebih pandai daripada generasi X..
knpe skrang di IPTA mahupun di IPTS kebnykkannya di banjiri dengan generasi X?

Jwpn ikhlas sye..
"kerane orang lelaki M_L_S!"

berdasarkan pemerhatian saya..
lelaki2 nie sangat sukar mengulangkaji pelajaran pada awal waktu..
berbanding dengan pelajar perempuan..
pelajar2 perempuan suka mengambil 'inisiatif' untuk mengulangkaji pelajaran di awal waktu..
(tetapi ader jugak pelajar perempuan yang study last minit mcm lelaki)

pelajar lelaki...
masih boleh score walaupun belajar last minit...
pelajar perempuan perlu bertungkus-lumus untuk berjaya dalam peperiksaan...

kesimpulannya..
hargailah kejayaan yang dikecapi pelajar perempuan...

BICARE SYE: artikel ini agak tergantung..hee. Dengar kate, orang lelaki bile bace senang ingat..dan senang lupe..betol ke?


6 comments:

NICK IRFAN said...

laki lbih bijak ke? sy x rasa pun mcm tu rasanya mpuan lebih hebat!! respek kpd kaum perempuan terutamanya awak... :)

nabilah_2908 said...

setuju dgn n3 ni...

lelaki mmg gifted...tk perlu susah2 mcm perempuan..tp tak ramai lelaki yg gunakan keistimewaan yg ada..huhu...

jom ke APA KATA HATI pulak,
IKAN BAKAR

Prince Halilintar said...

menarik gak info tu..sebenarnya kejayaan bergantung pada individu yg rajin berusaha dgn gigih..psl laki senang ingat dan senang lupe tu..betul kot..sbb prince pon kdg2 lupe jugak..haahaa

asliner said...

nick: iye ke nick perempuan lbh bijak dari laki? entahlah..
sye msih rse lelaki lgi bijak dari perempuan..huhu

asliner said...

kak nabilah: kan kak..mmg lki sbnrnye gifted..
tp x reti nk gunekan kepandaian sendiri..
sedey btol..T_T

asliner said...

prince:btol jugak..
kejayaan seseorang bergantung pde usha dan gigih itu sendiri..
eaeh..btol lar kot prince yang lelaki cpt ingt dan cepat lupe..hehe