UP TRAFFIC

Tuesday, 7 December 2010

jadi AWEK mude or AWET mude - PART 1

bismillah...
assalamualaikum...

kalian2 semua..
ape kabar? ^_^

ok..
berkaitan dengan tajuk diatas..
ape yang korang rse?

nk jdik AWEK MUDE or AWET MUDE?


^ peringatan keras:gambar diatas hanya sekadar hiasan..

aiyo ni penulis suke bikin gempq jer..hee

klu nk jdik awet mude..
sye same sekali tidak rekemenkan korang buat plastic surgery

NO..NO..NO!

step ini xmemerlukan anda semua untuk buat plastik surgery mahupun suntikan botox lar..vitamin lar..
bukan2..
semuanya salah..tett!

ok..
entri kali ini adalah untuk share sedikit petua2 awet mude..
mahu tahu..
yurk scroll ke bawah..

  1. Urutkan wajah anda dengan air dari bawah dagu hingga ke ata dahi diiringi selawat keatas Nabi Muhammad S.A.W sebanyak 3x (gunekan jari telunjuk kedua2 belah tangan dan letakkan di atas dagu. Pusingkan jari anda kepipi,pipi kehidung dan seterunya kebahagian dahi) PERINGATAN: JANGAN sesekali urut wajah korang dari atas kebawah,kerane ia akan mempercepatkan proses kedutan)
  2. Senaman diatas tadi disusuli dengan minum air suam sebelum mengambil sarapan pagi
  3. Bangun pagi jangan lupe baca doa! Sebelum mandi dan gosok gigi,amalkan petua ini! - Masukkan air dalam mulut selama 10 saat(xlame pun) dan selawat 3x dalam hati..pastu boleh minum air dalam mulut td. (mungkin ade sesetengah anda rse geli..sebab x gosok gigi lagi kot..tp PENGETAHUAN:Air liur pada awal pagi mengandungi enzim yang boleh menjadi penawar, kemudian barulah menggosok gigi)
  4. Ketika mandi, baca ayat 35-38 surah al-waqiah (dalam hati) ketika curahan pertama, mulakan dari kepala
  5. Selepas selesai menunaikan solat subuh, bacalah Surah Yusuf-kemudian minum 3 teguk air suam
  6. Pagi elok buat senaman (cukup sekadar senaman ringan) - Hidup udara segar dari luar dan jalan tanpa memakai kasut di halaman yang berumput. Geselkan kaki diatas rumput yang masih berembun (jika kat umah xde kawasan berumput..carilah kawasan yang berumput..^_^)
  7. Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari2 baik iaitu ISNIN, KHAMIS, dan JUMAAT - Mulekan dengan memotong kuku telunjuk kanan sehingga ke kelingking jari kanan, seterusnya kelingking jari kiri ke ibu jari kiri dan diakhiri ibu jari kanan
  8. Amalkan menanam kuku dan rambut yang dipotong atau gugur..mudah-mudahan mendapat berkat di dunia dan akhirat..insyaAllah..amin~

kalian semua..
ade lagi satu part lagi perlu anda baca...
akan menyusul for my nxt post k..

BICARE SYE: mmg semua pada akhrnya akan menjadi tua..tetapi ape salahnya kita mencari ikhtiar untuk sentiase kelihatan mude..tetapi dengan cara yang betol! waalahualam~ ^_-

4 comments:

Prince Halilintar said...

info yg bagus..tq,hehe

HonEyBuNNy said...

salam..terima kasih atas tips2 tu...;-)

asliner said...

prince: bcube ar prince praktikkan kan..=)

asliner said...

HonEyBuNNy: welcom..^_^