UP TRAFFIC

Sunday, 17 April 2011

1st impression ibarat 'nasi yang penting buat manusia'

bismillahirahmanirahim..
assalamualaikum..

"ish..sombong giler budak itu!"

"ceh..mentang-mentang awak tue lawa, tak payahlah nak tunjuk pandai kat kami nie"

"ali, budak tue macam budget bagus je.."


ya!
sering kali kita dengar kata-kata macam ini..
tak kiralah di sebuah kedai kopi ke..
di kedai mamak ke..
mahupun yang singgah di telinga kita..

kalau ikutkan..
semua kata-kata itu kita pernah nyatakan..
sama ada secara sedar, separa sedar mahupun masa langsung tak sedar!

tetapi..
apabila kata2 itu sebenarnya ditujukan kepada kita.
kadang-kadang kata itu sangat jauh daripada kita sebenarnye..
tetapi dekat terase dekat dengan kita apabila terdapat lirikan2 atau jelingan2 yang kurang menyenangkan terhadap kita..

ok..
senang cerita..
sebenarnya 1st impression kita sangat memainkan peranan yang penting untuk attract orang lain cuba mengenali kita..



kalau kita tidak bercakap dengan orang disebelah kita..
"kita akan dikatakan sombong!"

kalau kita menegur orang yang tak kenal dengan kita pun..
sometimes orang akan kata kita ini "ish..beraninya kau!"

pernah tak mengalami situasi macam ini?
maksudnye..
pernah atau tidak orang kata "awak nie sombonglah"
sedangkan sebenarnya mereka tidak mengenali kita..(-__-")
disebabkan fungsi FIRST IMPRESSION kita yang tidak 'berfungsi'..hehe


BICARA SYE: dah berapa ramai orang cakap saya sombong..tapi saya cool je..keh3 (^_^)




6 comments:

Prince Halilintar said...

mmg..1st impression org tgk kite kdg2 lbh ke arah yg tak baik..tapi org yg cerdik memandang kite dari dalamannya bukan luarannya..

NICK IRFAN said...

sombong? tu mmg org akan kata kt sy bila pertama kali tgk? sob2... muka sombong ke sy ni?

syahira yusof said...

saya engat agy awak kata sy nmpak macam muke kerek by time u 1st saw me..hahaha...smpai 1 kelas pun sy ta sedar,n jiran biik punnn.haha..

miss faten said...

Berapa ramai cakap Fatin sombong??
OOOOO. Sangat ramai jawapannya :D

aida said...

biase da 2..
alah bise tegal biase..hee

asliner said...

prince: kalau orang memandang kite dari segi dalaman kan best..bijak namanye..=)

nick: sombong kot nick..sebab sampai sekarang tak nak tunjuk muke..keh3..gurau je..hehe

syie: eh, kite pernah cakap awak kerek ke? hehe

fatin: mungkin sebab mereka2 tidak kenal kau lagi..biaselah tue..

aida: tau xpe..=)