UP TRAFFIC

Tuesday, 19 April 2011

jangan percaya ok!?

bismilahirahmanirahim..
assalamualaikum..

cuba baca ayat di bawah:

sedang si B meneliti handsetnya..
tiba-tiba datang satu message..
dari no. yang tidak dikenali..


"tolong topapkan ayah rm50..
dekat no baru 010-xxxxxxx
ayah ada masalah nie..
jangan call ayah..
ayah ada kat balai polis ni..
ada perkara yang perlu disettlekan..
nanti ayah telefon balik.."


jadi si B pun topap rm50 ke no tadi..
kerana risaukan ayahnya..

selepas topap..
si B memberanikan diri untuk telefon ke rumah untuk menanyakan masalah yang dihadapi..

"mak..betul ke ada masalah?"

"eh, macam mana angah tahu?"

"nie..tadi ada message dari ayah..
suwuh topap rm50..
betul ke ada masalah..?"

emaknya mendengarkan sahaja apa yang dikatakan angah..
tanpa mengesyaki apa2..

ibunya menjawab kembali..

"betul ngah..ayah baru je balik dari balai polis..rumah kita terbakar.....bla..bla..bla..."


ok!
kebetulan situasi yang dihadapi sama dengan situasi di no yang tidak dikenali...

dan sebenarnya..
SMS tadi adalah tipu belake!
ciss..!

melayang rm50..(-__-")

cuma nak tanya kat korang..
kalau korang dapat msg macam tue..
adakah korang akan terus topapkan atau bertanya dahulu kepada keluarga?

nota kecik sekali: cerita ini adalah benar..tetapi tiada langsung berkaitan dengan diriku..harap maklum~

BICARA SYE: asal macam cedok idea orang nie? hee (^_^")



4 comments:

nabilah_2908 said...

akak pernah dapat msg macam ni..

nk percaya..mmg tak lah....sbb time tu ayah akk betul2 kat depan akak...tgh makan...

bila berada dlm situasi mcm ni..jgn cepat gelabah...fikir dulu..di mana logik nya..sbb zmn sekarang semua org tak boleh percaya...kena berhati2 selalu... ;)

Prince Halilintar said...

prince pun pernah dpt..tapi prince wat ignore je..xpon make sure ke tak dr org yg kite kenal tu..

Farhana Jafri said...

ermm call family dlu bru topupkn tpi rseny xprnah lg abah sruh topupkan cs sumber topup sume dri dy.. kekekeke

jemput singgah ANASAURUS :)

syahira yusof said...

aku penah dapt..tp mner nak cye..my dad passed away edi..scam vetol org mcm tuh