UP TRAFFIC

Tuesday, 31 May 2011

langkah penjimatan yang hebat!

bismillahirahmanirahim..
assalamualaikum..

ingat nak update entri ini semalam..
tetapi dah terbongkang lebih awal daripada biasa..

ingat baby ke hapa nak tidur awal-awal?! (^_^")

ok..
berbalik kepada tajuk entri diatas..
dibawah ini merupakan senarai langkah-langkah penjimatan yang di jalankan di rumah saya..

  1. Membiarkan televisyen bersiaran dalam dua serentak adalah di larang sama sekali di rumah saya! Kalau tidak kene 'fire' dengan ayah saya..=)
  2. Ketika jam menunjukkan pukul 12 tengah malam, waktu ini bermaksud adalah waktu tidur kita. Bermulanya waktu itu dan waktu tidur semua anggota keluarga di rumah saya, maka tidak dibenarkan satu lampu pun berada dalam keadaan 'light on'! Maksudnya, setiap lampu yang berada di dalam rumah akan 'TER automatically' OFF during that time. NO LIGHT'S ON AT KITCHEN AND ANYWHERE IN OUR OWN HOUSE. Gelap gelitalah rumah saya. Tetapi masih ada bantuan lampu dari luar yang memungkinkan memancarkan sedikit cahaya ke bilik masing-masing..(^_^).
  3. Hah, yang ini peraturan baru! kalau mahu 'iron' baju, silalah iron baju masing-masing dalam SATU MASA! Kalau malam dah 'on iron' and then pagi esok nak 'on iron' lagi..alamatnya menjalani sesi ceramah untuk 1 minit! (^_^)
  4. This is common rule in any house. Kalau mahu keluar, kene kunci pintu sekunci-kunci nya! Maksudnya di sini, if u have a grill, please lock the grill. If you have 'pintu berkaca' before your grill, you have to lock too. If ada mangga besar untuk lock grill, you have to use it.


erm..
saya rasa setakat 4 ini sahaja..
kalau sebut yang lain mungkin rules itu adalah common to you all..=)

But only one thing that everyone of my family cannot follow..
WiFi dekat rumah ini will be open for 24 hours..(-___-")
tapi sikit2 try nak tutup balik Wifi when we are not using it.

Kat rumah korang pulak macam mana?
ada specific rule jugak ke?
jom share!

p/s: credits to google for the pictures


BICARA SYE: esok masuk dah 1 haribulan 6..(-__-)


6 comments:

nabilah_2908 said...

dulu...tak bape kisah sngt pasal elektrik kt rumah...ayah pun tak suka nak bising2...

tapi bila dah start ambil tanggungjawab bayar bil2 kt rumah tu...mula la bercatu..hehehe...

pantang tgk pembaziran..pasti mulut ni akan bising...lagi2 kalau dah keluar bilik..tk reti2 nk tutup suis kipas ataupun lampu...

lepas tu...dgr suara2 sindiran dari jauh...

" dah bayar..baru reti nak berjimat...kalau dulu..tak ingat kan..?"

aduh..pedih sindiran itu....huhuhu...(^_^)

aten punye gempaq gaban! said...

bagus lah rumah kak lina.....rumah aq ade 1 rules yg sangat2 penting iaitu jangan letak kasut depan umah....nanti kene sepak kat pokok pelam....hahhah~

MindaMalay said...

bagus2... ikut saranan kerajaan... ha ha ha

Wan Sarifudin said...

1 je rule....kne keje... =="

asliner said...

kak nabilah: hehe, kalau macam tue kite pun kene berjimat dari awal-awal lah ek..kalau tak nanti bile dah bertangggungjawab nak bayar baru nak berjimat..susah lah nanti..=)

aten: uish.. yeke? kalau macam tue maknenya front door ko kemas lah eh..tak semak dengan kasut..terbaek! ^_^

asliner said...

mindamelayu: kan2? haha

apiz: wah, kerja pun boleh jadi satu rule ye..agak pelik di situ..tapi baguslah..=)