UP TRAFFIC

Wednesday, 8 June 2011

barang yang lama usah di buang..

bismillahirahmanirahim..
assalamualaikum..

minggu lepas..
lihat abang kemas stor..
tahu-tahu je lah kan..
kalau dah namanya stor..

segala macam barang ada dalam tue..
tetapi akhirnya berjaya jugak lihat abang kemas stor tue dengan jayanya..hihi

abang cerita..
dia kata..
banyak 'giler' barang ibu dalam stor lama..
barang lama-lama..

abang kata:

"na, kat dalam stor tue siap ada oven lama"

"tahun 1985"

saya tanya:

"wohoo..hadiah kahwin ibulah tue"

abang jawab:

"ha ah..dah lama 'giler' kot.."

"jimat betul ibu!"

abang buka cerita lagi:

"na, kat dalam stor tue pun ada troli baby"


saya cakap:

"hah? biar betul?"

"elok lagi tak?"

abang jawab:

"ibu dah sampul dalam plastik"

"tapi dah berkarat sikit"

saya tanya:

"bangah dah tanya ibu, nak buang ke tak nak troli tue?"

abang jawab:

"dah"

"ibu kata simpan je dulu, nanti anak2 hadi(nama abang) dan lina boleh guna"

"boleh spray balik troli tue"

abang kata:

"hu..jimat betul ibu nie lina"


beberapa hari selepas itu..

saya tanya:

"ibu, mainan lego nie tak nak buang ke?"




ibu jawab:

"eh, jangan buang"

"nanti anak-anak lina boleh guna balik"

"sayang woo nak buang"

"kan itu mainan lina n shima(nama adik) masa dekat singapore dulu"

kata hatiku kecil:

"jimat betul ibu nie.."

kedengaran suara abang:

"na, abang ingat kereta hijau kecik dalam plastik tue"

"abang selalu main bende tue time kecik2"


hurm..
maksudnya disini..
tidak semua barang yang lama-lama boleh di buang..
if bolehd di pakai lagi oleh generasi akan datang..
tidak salah kalau kita tidak buang semua tue..
orang kata ITU KENANGAN!

ada nilai sentimental semuanya..
patutlah ibu saya sayang nak buang semuanya..hihi

korang pula macam mana?
ada ke barang-barang yang punya nilai sentimental yang tinggi?
kongsi sini!

BICARA SYE: saya pun jimat..hihi


4 comments:

nabilah_2908 said...

erm...tkde dah rasanya barang2 lama...bnyk dah let go...x pun bagi org....

mynamealia said...

hihi. jimat mmbawa berkat.

✿ milly molly ✿ said...

mst ble ibu tgk brg2 tu ibu ingt mcm2 kngan lame kan :) sweet je!

elok gak smpn, blh tnjuk kt ank cucu kamu nnt ^^

Wan Sarifudin said...

ade...jam tgn yg berusia 2 taun....jam gune tyme 1st date...hahahaha...syg wo...