UP TRAFFIC

Tuesday, 25 January 2011

Melayu suke berniaga?

bismillah...
assalamualaikum..

ok!
memang lama tidak menjengah blog korang..
jadik..
malam nie pakat nak bagi komen bertimbun2 kat korang..
boleh? hehe

ok..
berbalik kepada tajuk diatas..
Melayu suke berniaga?

ye!
sekarang ini..
anak muda melayu kita berlumba2 untuk membuat perniagaan sendiri..
tidak kiralah sama ada berniaga secara kecil-kecilan mahupun secara besar-besaran..
pelajar Melayu sekarang..
membuat bisnes..
MENYEWA KERETA..
MEMBUAT KHIDMAT PENGHANTARAN..
MENJUAL KEREPEK..
MENJUAL MAKANAN BERAT..
mahupun MENJUAL MAKANAN RINGAN..

situasi ini berlaku di kebanyakkan U..
kenapa ye?
adakah mereka2 ini mahu menambah pendapatan..
atau..
mungkin berniaga memang minat mereka?

secara keseluruhannya sangat bersetuju jika orang Melayu kita berniaga..
selain dapat tambah pendapatan sampingan..
kita dapat tahu juga serba sedikit selok belok bisnes kecil-kecilan ini..

apa pula pandangan korang semua?
berniaga di U itu satu keperluan atau tidak?
Mungkinkah akan terjadinya kes keciciran dalam bidang pelajaran?

SAYA TANYA ANDA JAWAB! (^_^)


BICARE SYE: saya pun sebenarnya berniaga..sebagai seorang agent kecil-kecilan sahaja..hehe

5 comments:

Journey of Youth said...

well pd aku berniaga mase blajo nie da kebaikan gak.
at least ko blh tmbh pocket money,xda la bergntg sgt pd papamama or biasiswa i.e ptptn
tp kena igt gak.study kena jg coz tue amanah dan dianggap jihad dlm Islam...
so renung2kn ye...

Prince Halilintar said...

bagus la klu pandai wat bisnes tapi study jugak jgn diabaikan..jgn kerana taksub mencari duwet sampai lupe segala2nya terutamanya suruhan Allah..

nabilah_2908 said...

kalau dua2 sekali pun..tk salah...

yer la..selain dpt timba pengalaman..boleh juga buat tambah2 duit pocket..tk perlu minta pada mak ayah... nak harapkan duit loan...scholarship..bape la sngt..so ini la salah satu caranya.. :)

tp...perlu seimbang la...jgn sibuk kejar business..tp pelajaran terabai... ;)


jom ke APA KATA HATI pulak,
SAYANGI PEMBACA ANDA

NICK IRFAN said...

sy pun ske niaga2 ni..

asliner said...

journey :btol2..asalkan jangan abaikan pelajaran sudah..=)

prince: insyaAllah..=)

kak nabilah: btol kak..
kene seimbangkan..kalau senget sebelah nanti susah nak cover blk..hehe

nick: wow, nick suke berniage! hehe