UP TRAFFIC

Friday, 7 January 2011

sewa kete

bismillah..
assalamualaikum..

entri kali ini agak panjang..
tapi berkisar pasal hari ini..
hari memenatkan..T_T

hari nie plan baik punye nak gi jusco taman U..
sebab ade assigment yang perlu dilakukan disana..
ingat nak naik bas jer..
tambang free..
keselamatan pun terjaga(insyaAllah)..
tapi bile rumate saya cakap nak gi kempas sebab nak tuka tiket train..
so kiteorang decide nak sewa kete..

macam biasa..
name2 yang top list akan ditelefon dahulu untuk mendapatkan kereta sewa..
dan macam biaselah..
kereta mesti penuh kene booking..
sebab lambat booking..
kalau nak booking..
kene booking 3hari sebelum..(dah macam nak beli tiket bas lar pulak..kene awal2..huhu)

jadi..
usaha mencari nombor2 telefon kereta sewa masih berjalan..
dan dapat satu kete!
saga manual..ok,on jelah..
manual tak manual..
janji boleh keluar hari ini..

so, sebelum nak ambik kereta tue..
saya kompemkan balik..
bagi mesej kat nombor tue..
tapi tiada respon..
so..telefon..

masa telefon:
(kawan yang tolong menelefon)

"hello,erm..saya yang telefon tadi..saya just nak kompemkan balik sama ada boleh ke tidak saya sewa kete awak?"

dia jawab:

"oh..sori,can you speak in English?"

kawan saya tercengang seketika..
(kalau die tercengang,saya lagilah..hehe)

dalam hati saya dah fikir..
erm,nie mesti saje2 nak speak BI..nak lawan balik lah kot saya cakap BI(perasan!)
sebab masa mesej dia saya speak BI..

kawan saya jawab:

"err..i'm the one who message u just now..i want to rent ur car for 4hours start at 11a.m..can I?"
(lebih kurang macam tue kawan saya jawab)

dia jawab:

"can..ok,I'll send the car to kdse 13 by 11.am..tq"

perbualan habis terus letak telefon..

PUKUL 11 TIBE:

dapat mesej..
"I already reach at your college..can you take the car in front of the bustop?"

so..dengan muke happy..pergilah ambik kereta tue kat bustop..

tup2..

saya cakap:

"weyh..mat salleh!"
"fana kene ikut kite..kot2 kalau kita tak faham die cakap ape,fana kene tolong jawabkan..tau!"
(nampak sangat takde confident nak cakap BI..-__-)

fana jawab:

"ye2.."

dah jumpe mat salleh tue..maknenya bermulalah perbualan kami..
lebih kurang macam nie lar..

"hi,i'm the one who want to rent ur car"

mat salleh jawab:

"ya2..the car..someone has broke the handbrake(sambil menunjuk kearah handbreak tue)
"so,if you want to park your car,you need to put ur car in gear 1..to make sure the car will not moving while u park it"

saya jawab:

"owh yeah?..ok2"

muke time tue kompem dah berubah giler..
dalam hati dah kata..

what! takder handbreak? kentanglah!

tapi sebenarnye time mat salleh tue cakap saya tak faham pun dyeorang cakap ape..
sebab dieorang cakap memang giler babas punye laju!
satu ape pun tak dapat nak catch up..(-__-)

3kali dieorang explain..
pastu baru dapat catch up! haha

fana yang ikut saya tadi tue diri jauh dari saya..
memang terkapai2 lah saya kat situe..huk3

so..
masuk kereta..
start engine..
tetapi kereta macam terkejut..

dalam hati..

"eh,pesal nie?"

jadi,decide nak start lagi sekali..
dan perkara yang same berlaku..kereta terkejut..

mat salleh tue cakap:

"sis,u need to free ur gear first.."

(eh,lupe pulak kereta nie handbreak die patah!)

saya jawab:

"owh..ok2"

kalau dah depan bustop ambik kereta..
mesti lah ramai yang tengok..
ok..malu giler! (-___-)

then,bawak kereta tue parking depan blok..
keluar dan terus cakap..

"weyh korang..siyes kite tak nak bawak kereta nie..kita tak beranilah..dengan handbreak yang patah..takde sticker UTM..no flat depan tercabut..woowoo..tak mahu!"

mereka2 menjawab:

"tau takpe..kite pun macam tak berani je nak naik kereta nie"


PENGAJARANNYA:

  1. Sebelum nak sewa kereta,tanya dulu condition kereta tue baik ke tak!
  2. Agak2 kalau macam mat salleh yang sewakan..cepat2 batalkan booking korang! haha (sebab mesti dieorang punya kete tak berkeadaan baik..kot)
  3. Kalau nak tempah..sile tempah awal ok!
BICARE SYE: dah la 1jam=RM5..mahal..-__-







5 comments:

masterfaiz.com said...

suruh fazreen hantar je kan senang..

NICK IRFAN said...

keta mat salleh? kenapa teruk sgt? kalau mat salleh selalunya keta elok2..

Wan Sarifudin said...

wah.....lina dpt no tepon mat salleh seyh...

asliner said...

faiz: kalau naik delivery susah nak bergerak..sebab nak pegi banyak tempat..=)

nick:sebab mat salleh gune kete malaysia yang memang dah season..huk3

asliner said...

apiz:kenape? tak caye ke..=p